donderdag 26 juli 2012

Samarkand


Vandaag hebben we afgesproken met een gids. Op een ludieke wijze vertelt hij ons de geschiedenis van Samarkand. Registan ( zie foto startpagina blog ) beschrijven is bijna een onrecht. Woorden foto’s schieten te kort om deze monumenten te beschrijven. We voelen ons als Lego popjes bij de grootsheid van deze gebouwen. In deze medressa’s waren vroeger de Koranscholen gevestigd. De kleine kamertjes van de leerlingen zijn nu kleine souvenirshops. De deuringangen zijn amper 1,4m hoog, daarboven hangt nog een soort overgordijn zodat je heel klein moet maken om binnen te gaan. De reden hiervoor is dat je steeds moet buigen bij het betreden van een privéplaats.
We bezoeken ook de Old tomb van profeet Daniël.
De legende vertelt dat de profeet elk jaar een halve inch ( ong.1,25cm) groeit. In tussen is de tombe al 18m lang. Van ons wordt verwacht dat we 3 keer eerbiedig rond de tombe lopen. Daarna mogen we een wens doen. Mocht onze wens waarheid worden, dan zal je er zeker nog van horen!
Nog een woordje over ons gastgezin. Het is heel fijne verblijfplaats. De gastvrouw verwent ons met een heerlijk uitgebreid ontbijt. Alles maakt ze zelf klaar , pannenkoekjes , roerei , confituur , het kan niet op. Op aanvraag mogen we s’avonds mee eten met de familie, iets waar we morgen naar uitkijken

2 opmerkingen: