woensdag 1 augustus 2012

Bukhara old city


Ahmed is vandaag onze gids. Op een deskundige wijze loodst hij ons door de “Old city” van Bukhara. Daarbij vertelt Ahemd op boeiende wijze de geschiedenis van deze stad.
Bukhara heeft meerdere Medressen met uitzonderlijke mooie minaretten. Medressen zijn Koranscholen. De grootsheid van deze monumenten overtreffen elke verbeelding. De hoge muren zijn bekleed met prachtige mozaïeken, Als toetje op de taart staan er op de gebouwen grote koepels die ook beladen zijn met blauwgeglazuurde tegels. Een pracht waar onze ogen niet aan wennen. Medressen hebben een grote binnenkoer waar alle kamertjes van de toenmalige studenten op uit komen. Elk kamertje heeft een mooie deur die op kunstzinnige wijze versierd is.


De kamertjes worden nu gebruikt als souvenirs boetiekjes. In de grotere lokalen worden artikelen van de zijderoute verkocht: Tapijten, met de hand geborduurde tafellakens, sjaals van zijde enz.…Voorlopig hebben we nog kunnen weerstaan aan de verleiding om hier te kopen.Of we dit volhouden dat is een andere kwestie.
Katoen, zijde, en kruiden zijn hier de grootste export-producten van het land.
Om de dag af te sluiten zijn we naar een dansvoorstelling van Uzbeekse danseressen geweest. Dit afgewisseld met een  prachtige modeshow van plaatselijke ontwerpers. Het is meer dan duidelijk dat ook hier grote Europese ontwerpers ideeën komen op doen en dat er hier ook rijke mensen zijn.
Dit  alles speelt zich af op prachtige binnenkoer van een Koranschool.

1 opmerking: