zondag 5 augustus 2012

Tashkent


Hoewel we al redelijk aan de warmte gewend zijn, hebben we toch de indruk dat het vandaag nog warmer is dan de vorige dagen. Het is zondag, hier is dat ook te merken, weinig verkeer, minder taxi’s alles op een trager tempo. Ook wij doen het vandaag wat rustiger aan. De meeste bezienswaardigheden hebben we hier gezien, en trouwens we hebben morgen nog een volle dag.
Daar de metrostations beschreven staan als prachtige monumenten besluiten we kaartjes te kopen en de belangrijkste trajecten af te leggen. We voelen ons als twee kinderen die met kaartjes onbeperkt op de kermis mogen stappen. Helaas mogen er geen foto’s genomen worden. Er is een overvloed aan bewaking en controle. Wel willen we erbij vermelden dat ze tegen ons steeds heel vriendelijk en behulpzaam waren. Onze “ toevallige gidsen” die we gisteren hebben ontmoet vertelden ons dat Uzbekistan de derde grootste politiestaat ter wereld is. Het aantal mannen in groen uniform is hier in dit land ook niet te tellen.
Verder doen we de wandeling die we gisteren deden nog eens over, nu zonder onze gidsen. We zoeken in de parken de koelte op. We geraken ook niet uitgekeken op de mooie kleurrijke fonteinenshows op de maten van de aangepaste muziek.
De avond sluiten we af in de schaduw van het operagebouw. Deze buurt is zeker de rijkste van Tashkent. Hier vinden we winkels met grote namen. Ook onze Belgische Villeroy and Boch porselein heeft hier een vestiging. We kiezen een mooi terrasje om te lunchen. Gastronomisch valt er in dit land niet veel te beleven. Het is lekker, goedkoop en daar is alles meegezegd. Mogelijks heb ik een verkeerd beeld over de Uzbeekse gastronomie daar we heel voorzichtig zijn ten gevolge van de darmontsteking die we hier heb opgelopen.
Dat Uzbekistan een moslimland is dat staat vast. Wij echter stellen vast dat we hier niets gemerkt hebben van de ramadan ( we zitten midden de ramadan tijd ). Er wordt nergens meer gegeten en gesmuld dan hier. De omvang van de ( oudere )dames en heren bevestigen deze stelling. De kledij van de vrouwen laat niets vermoeden dat ze moslim zijn, zelden zien we iemand met een sluier op het hoofd. De talrijke minaretten blijven stil, geen gezang, geen oproep naar gebed. Tenslotte is het hier op zondag rustdag en niet op vrijdag.


1 opmerking: